Ik zit wat te scrollen op facebook en stuit op een betaalde advertentie van onze minister Kris Peeters. “Ook vaders moeten het #ouderschapsverlof waar ze recht op hebben kunnen opnemen. Ik wil de wetgeving aanpassen zodat we discriminatie van moeders én vaders kunnen aanpakken.”

Het zijn bijna verkiezingen en ik begrijp dat meneer Peeters op deze manier een poging doet om de harten van jonge gezinnen te veroveren. Elk jong gezin heeft een stressvol leven waarbij werk en gezin combineren een uitdaging op zich is. Ik ben het dus zeker met hem eens dat er voor zowel moeders als vaders dezelfde rechten moeten komen.

“En wij dan?!”

Toch kan ik het niet laten om vrij snel te denken dat ze ons als pleegouders weer vergeten zijn. “En wij dan?! Mogen pleegouders wel gediscrimineerd worden?!” Meneer Peeters mag zich bij zijn collega Vandeurzen eens gaan verdiepen in het belang van een veilige hechting bij (pleeg)kinderen. Nee, ik heb geen zware bevalling mee gemaakt. Het spijt me dat die mogelijkheid er niet was voor ons. Het spijt me ook dat ik mijn pleegkinderen geen 9 maanden bij me heb gedragen om zo onze eerste band te creëren.

Ben ik de opvoedster van d’n Aldi misschien?

Als pleegouders zijn wij de goedkoopste oplossing om te zorgen voor kinderen die niet langer bij hun ouders kunnen wonen. De instellingen die hun gebouwen, opvoeders en begeleiders moet betalen zijn vele malen duurder. Meneer Vandeurzen zorgde er gelukkig voor dat pleegzorg voortaan als eerste een optie moest worden wanneer een kind uit huis geplaatst werd.

Misschien wordt het tijd om eens te investeren in hen. Geef pleegouders ook ouderschapsverlof zodat het kind alle mogelijkheden krijgt om zich te hechten aan zijn nieuw gezin, zich veilig te voelen, niet bang te moeten zijn dat zijn pleegouders hem niet van de kindercrèche komen halen, dat ze hem niet in de steek laten en er wel voor hem zullen zijn. Geef hen alsjeblieft die rust.

De kosten van een hechtingsprobleem.

U bent bang om in ouderschapsverlof voor pleegouders te investeren? Eens er sprake is van een hechtingsprobleem, zijn de kosten ook niet mals hoor. Gelukkig worden voor pleegouders de kosten die de psychiaters, psychologen en andere begeleiders met zich meebrengen terugbetaald… door de maatschappij! Die kosten lopen hoog op. Ik kan me niet bedwingen om te denken: “Wat als ik langer thuis was kunnen blijven?” U rekent op de liefde van de pleegouders en gelukkig is er die in overvloed. Wij hebben dan ook ons spaargeld gebruikt om een periode thuis te blijven voor hen. Misschien was de kostprijs van uw facebookadvertentie genoeg geweest om 1 pleeggezin van ouderschapsverlof te voorzien…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.